Bocian czarny

 

Bocian czarny jest nieco mniejszy od bociana białego, a w jego upierzeniu dominuje czerń. Dlaczego bociany nie potrafią śpiewać? Większość ptaków potrafi wydawać rozmaite odgłosy, są wśród nich również takie osobniki, jak np. bocian biały, które nie są zdolne do wydawania dźwięków. Jest to spowodowane uwstecznieniem ich krtani. W przeciwieństwie do klekoczącego bociana białego, czarny niemal wcale się nie odzywa, a jedyny odgłos jaki wydaje to klepanie dziobem.

 

WYMIARY

Bocian czarny mierzy 80-90 cm długości, a rozpiętość jego skrzydeł może dochodzić do 200 cm. Średnia masa dorosłego osobnika to ok. 3 kg. Ubarwienie czarne z metalicznym połyskiem, na którego tle odznacza się biały brzuch.

 

GNIAZDO

Bocian czarny gnieździ się z dala od człowieka, najczęściej w wilgotnych lasach. Dba, aby jego gniazdo znajdowało się jak najdalej od gniazd innych przedstawicieli gatunku. Wije je w dolnej części korony drzewa. Ptaki zimują w Afryce, by na przełomie marca i kwietnia powrócić do jednego z kilku używanych na przemian gniazd.

 

POKARM

Bocian czarny łapie głównie drobne ryby i płazy. Nie pogardzi on również owadami, ślimakami, czy drobnymi ssakami. Żeruje brodząc w wodach płytkich rzek, leśnych bagien czy na brzegach zbiorników wodnych, a także na terenach zadrzewionych.

 

OCHRONA

Jest to gatunek objęty w naszym kraju ochroną ścisłą.
Dookoła jego gniazd, w celu zapewnienia spokoju, tworzy się stu metrową całoroczną strefę ochronną, którą podczas okresu lęgowego rozszerza się do 500 m.

 

fot. Adobe Stock / FotoRequest

TABLICA EDUKACYJNA DLA NADLEŚNICTW:Bocian czarny - tablica edukacyjna
  • 28.08.2020