Kukułka

fot. Adobe Stock / fotoparus

Młoda kukułka w gnieździe karmiona przez dorosłego trzciniaka.

Kukułka to ptak wielkości gołębia, o długim ogonie i zaostrzonych skrzydłach. Ubarwieniem przypomina krogulca, gdyż ma szary wierzch ciała i pierś oraz prążkowany brzuch. Samice występują w dwóch odmianach, z których jedna jest podobna do samca, a druga jest ubarwiona rdzawo.
Kukułka słynie ze zwyczaju podrzucania swych jaj do gniazd drobnych ptaków wróblowych.

kukułka, fot. Adobe Stock / Iliuta

To ciekawe!

Chyba każdy zna charakterystyczny głos kukułki brzmiący jak „kuku kuku”. 
Głos ten wydaje samiec w okresie lęgowym, siedząc na gałęzi
lub wierzchołku drzewa i wabiąc w ten sposób samice.

 

WYMIARY

Kukułka to ptak o rozpiętości skrzydeł ok. 25 cm i wadze do 120 g. Wierzch ciała i pierś tego ptaka są szare, brzuch natomiast prążkowany. Samice występują w dwóch odmianach, jedna o ubarwieniu podobnym do samca, a szata drugiej jest rdzawa.

 

GNIAZDO

Kukułka nie buduje własnych gniazd. Samica składa jaja na ziemi po czym podrzuca je do gniazd innych ptaków, których jaja podobne są do jej własnych. Świeżo wyklute pisklę natomiast usuwa z gniazda inne jaja lub wyklute już pisklęta. Uporczywym nawoływaniem zmusza przybranych rodziców do nieustannego karmienia, a kolor otwartego dzioba jeszcze bardziej stymuluje ich do szybkiego działania.

 

POKARM

Kukułki żywią się owadami, a głównym składnikiem ich diety są gąsienice – również te włochate, niechętnie zjadane przez inne ptaki. Polują one siedząc na gałęziach drzew, rzadziej chodząc po ziemi.

 

OCHRONA

Kukułka jest średnio licznym ptakiem lęgowym występującym na całym obszarze niżu, na różnych siedliskach od lasów aż po tereny otwarte. Jest to gatunek objęty ścisłą ochroną.

 

fot. Adobe Stock / fotoparus (w gnieździe), Iliuta (w locie)

TABLICA EDUKACYJNA DLA NADLEŚNICTW:
  • 28.08.2020