Leśne rarytasy

Las oferuje bogactwo naturalnych smakołyków, którymi możemy się cieszyć do woli i za darmo. Owoce leśne są nie tylko niezwykle smaczne i aromatyczne, ale też zdrowe – stanowią źródło wielu witamin i minerałów.
→ POZIOMKA POSPOLITA
to wieloletnia roślina zielna z soczystymi, czerwonym owocami, którą możemy znaleźć na polanach leśnych i innych nasłonecznionych miejscach. Aromatyczne owoce występują w czerwcu i lipcu. Bogata w witaminy C i PP oraz żelazo.Fot. Tomasz Dębiec / Wydawnictwo Quercus
→ MALINA WŁAŚCIWA
jest krzewem z drobnymi czerwonymi owocami, który rośnie w nasłonecznionych miejscach. Owoce można zrywać w lipcu i sierpniu. Malina działa przeciwgorączkowo oraz przeciwzapalnie.Fot. lapandr / Adobe Stock
→ BORÓWKA CZARNA
to gęsto rozgałęziona krzewinka o granatowych owocach, które można zrywać od czerwca do sierpnia, zawierają dużo witaminy A, B i C oraz miedzi i cynku.Fot. Tomasz Dębiec / Wydawnictwo Quercus
→ BORÓWKA BRUSZNICA
spotykana w borach sosnowych i na wrzosowiskach ma owoce czerwone cierpko-gorzki, które nadają się do produkcji konfitur i dżemów. Są one źródłem soli mineralnych oraz witamin A, C oraz P.Fot. Baikal360 / Adobe Stock
→ JERZYNA (ostrężyna)
o kolczastych pędach i czarnych owocach tworzy w lasach rozległe skupiska. Owocami możemy się delektować w sierpniu i wrześniu. Obfitują one w błonnik, potas, magnez, a także witaminę E oraz A.Fot. Iva / Adobe Stock
→ BEZ CZARNY
to wysoki krzew o białych kwiatach i czarnych owocach. Z owoców dojrzewających w lipcu i sierpniu można robić przetwory, ale nie nadają się do jedzenia na surowo. Są źródłem witamin C i B. Napar z kwiatów jest stosowany przy przeziębieniach.Fot. Khorzhevska / Adobe Stock
→ ŚLIWA TARNINA
to wysoki krzew o białych kwiatach i czarnych owocach. Z owoców dojrzewających w lipcu i sierpniu można robić przetwory, ale nie nadają się do jedzenia na surowo. Są źródłem witamin C i B. Napar z kwiatów jest stosowany przy przeziębieniach.Fot. Cora Müller / Adobe Stock
→ CZEREŚNIA PTASIA
to drzewo o czerwonych owocach zawierających dużo potasu i witaminy A. Są one przysmakiem ptaków, które przyczyniają się do ich rozsiewania.
Fot. Ronald Rampsch / Adobe Stock
→ LESZCZYNA ZWYCZAJNA
to krzew lub drzewo, którego owoce zwane orzechami laskowymi dojrzewają wczesną jesienią. Są bogate w witaminę E, kwas foliowy, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponadto są źródłem aminokwasów. Orzechy laskowe stanowią pożywienie wielu leśnych zwierząt.Fot. sabyna75 / Adobe Stock
→ BUK ZWYCZAJNY
to drzewo obradzające co kilka lat w kolczaste owoce, które kryją orzeszki tzw. bukiew. Przed zjedzeniem należy pamiętać o ich uprażeniu aby zneutralizować toksyczny alkaloid.Fot. Igor Batenev / Adobe Stock
TABLICA EDUKACYJNA DLA NADLEŚNICTW:
- 09.07.2020
- bez czarny, borówka brusznica, borówka czarna, bukiew, czereśnia ptasia, dary z lasu, jerzyna, Lasy Państwowe, lekcja przyrody, leśne rarytasy, leszczyna zwyczajna, malina właściwa, ostrężyna, owoce w lesie, plansza edukacyjna, poziomka pospolita, śliwa tarnina, tablica edukacyjna dla nadleśnictw, tablica edukacyjna LP, tablice edukacyjne, tablice edukacyjne dla szkół, tablice leśne