Leśne rarytasy

 

Las oferuje bogactwo naturalnych smakołyków, którymi możemy się cieszyć do woli i za darmo. Owoce leśne są nie tylko niezwykle smaczne i aromatyczne, ale też zdrowe – stanowią źródło wielu witamin i minerałów.

 

→  POZIOMKA POSPOLITA 

to wieloletnia roślina zielna z soczystymi, czerwonym owocami, którą możemy znaleźć na polanach leśnych i innych nasłonecznionych miejscach. Aromatyczne owoce występują w czerwcu i lipcu. Bogata w witaminy C i PP oraz żelazo.Fot. Tomasz Dębiec / Wydawnictwo QuercusFot. Tomasz Dębiec / Wydawnictwo Quercus

 

→ MALINA WŁAŚCIWA 

jest krzewem z drobnymi czerwonymi owocami, który rośnie w nasłonecznionych miejscach. Owoce można zrywać w lipcu i sierpniu. Malina działa przeciwgorączkowo oraz przeciwzapalnie.Fot. lapandr / Adobe Stock

 

→ BORÓWKA CZARNA 

to gęsto rozgałęziona krzewinka o granatowych owocach, które można zrywać od czerwca do sierpnia, zawierają dużo witaminy A, B i C oraz miedzi i cynku.Fot. Tomasz Dębiec / Wydawnictwo Quercus

 

→ BORÓWKA BRUSZNICA

spotykana w borach sosnowych i na wrzosowiskach ma owoce czerwone cierpko-gorzki, które nadają się do produkcji konfitur i dżemów. Są one źródłem soli mineralnych oraz witamin A, C oraz P.Fot. Baikal360 / Adobe Stock

 

→  JERZYNA (ostrężyna)

o kolczastych pędach i czarnych owocach tworzy w lasach rozległe skupiska. Owocami możemy się delektować w sierpniu i wrześniu. Obfitują one w błonnik, potas, magnez, a także witaminę E oraz A.Fot. Iva / Adobe Stock

 

→  BEZ CZARNY

to wysoki krzew o białych kwiatach i czarnych owocach. Z owoców dojrzewających w lipcu i sierpniu można robić przetwory, ale nie nadają się do jedzenia na surowo. Są źródłem witamin C i B. Napar z kwiatów jest stosowany przy przeziębieniach.Fot. Khorzhevska / Adobe Stock

 

→  ŚLIWA TARNINA

to wysoki krzew o białych kwiatach i czarnych owocach. Z owoców dojrzewających w lipcu i sierpniu można robić przetwory, ale nie nadają się do jedzenia na surowo. Są źródłem witamin C i B. Napar z kwiatów jest stosowany przy przeziębieniach.Fot. Cora Müller / Adobe Stock

 

→  CZEREŚNIA PTASIA

to drzewo o czerwonych owocach zawierających dużo potasu i witaminy A. Są one przysmakiem ptaków, które przyczyniają się do ich rozsiewania.
Fot. Ronald Rampsch / Adobe Stock

 

→  LESZCZYNA ZWYCZAJNA

to krzew lub drzewo, którego owoce zwane orzechami laskowymi dojrzewają wczesną jesienią. Są bogate w witaminę E, kwas foliowy, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponadto są źródłem aminokwasów. Orzechy laskowe stanowią pożywienie wielu leśnych zwierząt.Fot. sabyna75 / Adobe Stock

 

→  BUK ZWYCZAJNY

to drzewo obradzające co kilka lat w kolczaste owoce, które kryją orzeszki tzw. bukiew. Przed zjedzeniem należy pamiętać o  ich uprażeniu aby zneutralizować toksyczny alkaloid.Fot. Igor Batenev / Adobe Stock

 

TABLICA EDUKACYJNA DLA NADLEŚNICTW:

 

 

  • 09.07.2020